specialist familierecht en vreemdelingenrecht

De erkenning van de Nederlandse scheiding in Marokko

Je scheiding in Nederland is rond. Nu Marokko nog.
Je Nederlandse scheiding is niet automatisch geldig in Marokko. Daar moet je een procedure voor voeren in Marokko.

Wanneer moet ik de Nederlandse scheiding in Marokko regelen?

Je moet de Nederlandse scheiding in Marokko regelen wanneer:
 1. je getrouwd bent naar Marokkaans recht of
 2. je getrouwd bent naar Nederlands recht en je trouwakte is door Marokko erkend.

Wat wordt bedoeld met het regelen van de scheiding in Marokko?

je getrouwd bent naar Marokkaans recht of je getrouwd bent naar Nederlands recht en je trouwakte is door Marokko erkend.
je getrouwd bent naar Marokkaans recht of je getrouwd bent naar Nederlands recht en je trouwakte is door Marokko erkend.
De Marokkaanse rechter doet er ongeveer twee maanden over om te beslissen op het verzoek om erkenning. Dit betekent dat als alles compleet is ingediend bij de rechtbank, je binnen twee maanden ook in Marokko gescheiden bent.

Waarom moet ik mijn scheiding ook in Marokko regelen?

Er wordt in Nederland nergens geregistreerd of je je Nederlandse echtscheiding in Marokko hebt geregeld. Ook krijg je geen straf of boete wanneer je de Nederlandse echtscheiding niet in Marokko hebt geregeld.
Toch adviseer ik mijn cliënten om dit wel zo snel mogelijk na de Nederlandse echtscheiding te regelen.
Zolang de Nederlandse echtscheiding niet door Marokko erkend is, is er sprake van een hinkende situatie: in Nederland gescheiden, in Marokko nog getrouwd.
Dat kan problemen opleveren. Bijvoorbeeld:
 • Wanneer je opnieuw naar Marokkaans recht in het huwelijk wilt treden. Dat kan dan niet, omdat je nog getrouwd bent.
 • Wanneer je een nieuwe relatie hebt kun je in Marokko vervolgd worden voor overspel omdat je in Marokko nog getrouwd bent.
En zo zijn er nog veel meer problemen die kunnen ontstaan doordat je in het ene land als gescheiden staat geregistreerd, en in het andere land als getrouwd.

Wat heb ik nodig?

Om je scheiding door Marokko te laten erkennen, heb je de volgende documenten nodig:
 1. De originele Marokkaanse huwelijksakte of de originele Marokkaanse akte van erkenning van je Nederlandse huwelijksakte;
 2. De originele Nederlandse echtscheidingsbeschikking;
 3. De originele verklaring van geen hoger beroep, afgegeven door de rechtbank die de echtscheiding heeft uitgesproken.Daarnaast heb je ook nodig:
 4. Een vertaling naar het Arabisch, door een beëdigd vertaler;
 5. Een apostille van de Nederlandse rechtbank op de vertaalde stukken.

Kun je mij hierbij helpen?

Gescheiden in Nederland en getrouwd in Marokko. Ik kan me goed voorstellen dat je op die dubbele status helemaal niet zit te wachten. Je wilt je leven op orde hebben, en daar hoort bij dat je niet alleen in Nederland gescheiden bent maar ook in Marokko.
Wat ik me ook goed kan voorstellen, is dat de Nederlandse scheiding al de nodige tijd en energie van je gevraagd heeft. Hoewel nog een procedure in Marokko waarschijnlijk het laatste is waar je op zit te wachten is het toch echt nodig dat je ook dat goed regelt.
Het goede nieuws is dat ik je kan helpen bij de erkenning van je Nederlandse scheiding. Ik kan je het hele proces uit handen nemen. Zodat jij je handen –en je hoofd- vrij hebt voor het regelen van al je zaken hier in Nederland.

Ik heb al veel mensen verlost van de hinkende situatie van gescheiden in Nederland en getrouwd in Marokko.

Maar er zit een prijskaartje aan vast…

Dat klopt. Aan mijn hulp zit een prijskaartje vast. Ik begrijp het als je zegt: ik kan niet nog meer geld besteden aan mijn scheiding, ik kan het niet betalen…
Bedenk echter wat het jou gaat kosten en wat je allemaal misloopt wanneer je geen professionele hulp voor het erkennen van de scheiding inroept.
Ik ken mensen die op de erkenning van de Nederlandse echtscheiding in Marokko hebben bezuinigd.
Die het zelf wilden regelen met een advocaat in Marokko. Die dachten goedkoper en beter af te zijn zonder professionele bijstand vanuit Nederland.
En die jaren later –en vele centen armer- bij mij aanklopten omdat ze nog steeds geen erkenning hadden van hun Nederlandse scheiding.
Geen erkenning onder andere omdat
 • de verkeerde documenten werden aangeleverd bij de advocaat in Marokko;
 • er fouten werden gemaakt in de vertaling naar het Arabisch;
 • omdat de instructies van de advocaat in Marokko niet goed werden opgevolgd.

Waarom zou ik jouw hulp inroepen?

 • de verkeerde documenten werden aangeleverd bij de advocaat in Marokko;
 • er fouten werden gemaakt in de vertaling naar het Arabisch;
 • omdat de instructies van de advocaat in Marokko niet goed werden opgevolgd.
Je kunt via mijn website www.advocatenkantoorbouddount.nl zelf online een afspraak plannen voor een persoonlijk adviesgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie en inventariseer ik met jou welke documenten er al zijn en wat er nog nodig is om de procedure in Marokko te starten.
Vanzelfsprekend kun je tijdens het gesprek al je vragen kwijt aan mij. Aan de hand van je persoonlijke situatie zal ik je een onweerstaanbaar aanbod doen voor het regelen van de erkenning van je scheiding in Marokko.